
Otizm Nedir ?
Günümüzde en sık karşılaşılan nöro-gelişimsel bir farklılık olan otizm, sosyal çevreyle temas, iletişim bozukluğu ve bunun gibi pek çok problem ile ortaya çıkmaktadır. Sözel ve davranışsal bir bozukluk olarak nitelendirilebilecek otizm, özellikle ilk 3 yaş döneminde sıklıkla karşılaşılan bir bozukluktur. Günümüzde tam olarak neden meydana geldiği ile ilgili geniş tanımlar olmadığı için, net bir tedavisi de bulunmamaktadır. Ancak bozukluğun genel anlamda azaltılması ve sosyal çevre ile bireyin uyumunun sağlanması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu nedenle otizmin net bir tedavisinin olduğunu söylemek mümkün değildir.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Ebeveynlerin en fazla endişelendiği bozuklukların başında gelen otizm, özellikle son dönemde dikkat çekmeye başladı. Aileler çocuklarını takip ederek, otizm var ise teşhisini erken koymanın peşinde. Bu da oldukça yerinde bir adım. Peki, çocukta otizmin olduğunu nasıl anlayabiliriz?
- Yalnız başına olmaktan haz alması
- Onunla iletişime geçen kişileri duymaması ve duysa da herhangi bir cevap vermemesi
- Yaşadığı durumu ya da duygularını karşı tarafa tam olarak aksettirememesi
- Şakadan anlayamaması ve gerçek ile şakayı ayırt edememesi
- Göz teması kurmaktan kaçınması
- Konuşurken genellikle aynı kelime ve cümleler üzerinde hareket etmesi
- Cümleleri düzenli şekilde kurma konusunda sorun yaşaması
- Cümleler ve kelimeleri öğrenirken yaşıtlarına göre daha fazla zorlanması
- Aşırı sinirli olma ve sinir nöbetleri geçirme
- Koordine olmakta zorlanması
- Sese, ışığa ya da temasa karşı aşırı hassasiyetin olması
- Belirli rutinler üzerinde hareket etmesi ve rutinlerinin bozulmasına izin vermemesi, otizmin temel belirtileri arasında yer almaktadır
Yukarıdaki belirtiler çocuğunuzda varsa, mutlaka doktora başvurmalı, çocuğunuzda otizmin olup olmadığını teşhis ettirmelisiniz. Bu durum çocuğun ilerleyen zamandaki gelişimi açısından son derece önemli olacaktır.
Otizm Tedavisi Nasıl Yapılır?
Otizm spektrum bozukluğunu tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bulunmamakla beraber, çocuğun gelişimi açısından belli başlı tedavi yöntemlerinin uygulandığı bilinmektedir. Peki, otizmli bir çocuğun tedavisinde hangi adımlar üzerinde hareket edilmektedir?



Yukarıdaki tedavi adımları, otizmin tamamen ortadan kalkacağı anlamına gelmemektedir. Bu tedavilerle çocuğun gelişiminin yavaşlaması engellenmekte ve çocuğun sosyal ile bireysel anlamda gelişimi hızlandırılmaktadır.
Beyinde bazı sinir sistemlerinin işlevlerinde bozulmalar yaşaması sonucunda oluştuğu düşünülen otizm, henüz tam anlamıyla tespit edilememiştir. Bu nedenle akademik anlamda otizm ile ilgili çalışmalar sürmekte ve neden meydana geldiği tespit edilmeye çalışılmaktadır. Bunun yanında otizmin oluşma sebepleri arasında genetik ve belirli çevresel faktörlerin olduğunu düşünülmektedir. Ancak bunların kesin sebepler olduğunu söylemek elbette ki mümkün değildir.
Her fiziksel ya da psikolojik hastalıkta erken tanının önemi çok büyüktür. Bu durum otizmde de geçerlidir. Çünkü otizmli bir bireyin önceden fark edilmesi ve tedaviye vakit kaybetmeden başlanabilmesi, ortaya çıkması olası olumsuzlukların azaltılmasını sağlayacaktır. Ancak otizmin ilaçla bir tedavisi olmadığı için, bu hastalığın tamamen geçmesi mümkün değildir. Belirli özel eğitim programları ile otizmli bireyin sosyal ve bireysel anlamda gelişimi hızlandırılarak, geri kalması önlenebilir.
